top of page

Παιχνίδι & Λογοθεραπεία

Ο τρόπος προσέγγισης και ένταξης ενός παιδιού σε πρόγραμμα λογοθεραπείας, γίνεται μέσω παιχνιδιού. Το παιχνίδι, είναι ένας γνώριμος τρόπος για το παιδί να εκφράσει τις ανάγκες και την άποψη του γι΄ αυτό και πολλές φορές, χρησιμοποιούμε το παιχνίδι σαν εργαλείο αξιολόγησης.


Μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να δουλέψουμε πολλούς λογοθεραπευτικούς στόχους, είτε αυτοί αφορούν την άρθρωση/φωνολογία, είτε αφορούν τον εμπλουτισμό παθητικού/εκφραστικού λεξιλογίου, το δημιουργικό παιχνίδι, είτε πολύ απλά, είναι ώρα για παιχνίδι!


Η δουλειά των παιδιών είναι το παιχνίδι! - Jean Piaget

Επίσης, το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει και σαν εργαλείο επιβράβευσης για ένα παιδί, είτε καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίας (επιβράβευση 1:1) είτε ενδιάμεσα των δραστηριοτήτων.


Στις συνεδρίες μας, η επιλογή παιχνιδιού προέρχεται πάντα από το παιδί. Είναι η δική του ώρα απόλαυσης, άρα επιλέγει το παιχνίδι το οποίο κέρδισε αφού έχει ακολουθήσει τη ροή της θεραπείας μας.


Οι ιδέες για το παιχνίδι και ο συνδυασμός αυτών, μπορεί να ποικίλει. Μέσα από τον συνδυασμό παιχνιδιών, αναπτύσσεται η φαντασία του παιδιού, το λεξιλόγιό, η έκφραση και επικοινωνία του με τον θεραπευτή του.

Το παιχνίδι για τον θεραπευτή, είναι το πιο ''δυνατό χαρτί'' που μπορεί να χρησιμοποιήσει για ν΄ αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί που έχει μπροστά του. - Χαράλαμπος Α. Κουτρουζάς


Αμφιέσεις έκπληξη!

Δεν το περιμένει κανείς. Ούτε ο γονέας, ούτε το παιδί. Ένας λύκος λογοθεραπευτής λοιπόν!


Γιατί αμφιέσεις;

Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Επειδή τη δεδομένη στιγμή, ο λύκος ταίριαζε με τη δραστηριότητά μας κι επειδή ήθελα να κάνω τον φίλο μου Γ. να γελάσει. Κάποια άλλη μέρα, μπορεί να είναι ένας σούπερ ήρωας ή ότιδήποτε άλλο.


Η δημιουργία χαρούμενων και θετικών συναισθημάτων προς τα παιδιά, είναι ένας προσωπικός μακροπρόθεσμος στόχος, ο οποίος φροντίζουμε να επιτυγχάνεται σε κάθε μας συνάντηση.








Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή αλλά ούτε και κανόνας!

Δηλαδή, επειδή αυτό το παιχνίδι, σήμερα δούλεψε με αυτό το παιδί, δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει και την επόμενη φορά, ή επειδή μέσω αυτού του παιχνιδιού επιτεύχθηκε ο Χ στόχος σε αυτό το παιδί, θα συμβεί και με τα άλλα παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αμφιέσεις. Επειδή σε αυτό το παιδί αρέσουν οι αμφιέσεις, θα αρέσουν σε όλα τα παιδιά. Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τα παιδιά και να λαμβάνουμε υπόψη την γνώμη τους.


Νέο Υλικό και παιχνίδια.

Είναι εξίσου σημαντικό να χρησιοποιούμε καινούργια υλικά, όχι πάντα απαραίτητα να αγοράζουμε νέα, αλλά να αφήνουμε κάποια παιχνίδια στην άκρη και να τα χρησιοποιήσουμε μετά από κάποιο διάστημα με τα παιδιά, έτσι ώστε να τους κινήσουν και πάλι την περιέργεια ή για να επιτευχθούν νέοι στόχοι.





Μπορούμε επίσης, να δημιουργήσουμε δικό μας υλικό, έντυπης μορφής ή παιχνίδια με τα οποία μπορούμε πάλι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και σίγουρα δεν υπάρχουν στην αγορά. Έτσι, το παιχνίδι που θα παίξουμε με το παιδί μας, δεν θα είναι πάντα το ίδιο και δεν θα υπάρξει το ρίσκο, το παιδί μας να κουραστεί ή να μην θέλει να συμμετέχει στη θεραπεία.




Στις συνεδρίες λογοθεραπείας, παιδί και θεραπευτής, περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο μαθαίνοντας κι εξερευνόντας. Και κάπως έτσι μέσα από το παιχνίδι, επιτυγχάνονται οι λογοθεραπευτικοί μας στόχοι.


Λογοθεραπευτικό Κέντρο

Λόγο Γένεσις Χαράλαμπος Α. Κουτρουζάς

Comments


bottom of page